4 recepten met kastanjes
Afgelopen zondag heb ik een grote boodschappentas met kastanjes geraapt. Het is waarschijnlijk iets van 10 kilo. Dat rapen is zo verslavend dat ik waarschijnlijk wat enthousiast ben geweest. Nu eten we de hele maand kastanjes. Voor mijzelf (en om te delen met jullie) heb ik de 10 bekendste en beste recepten met kastanjes op een rij gezet.
Over de kastanje
De kastanje is het symbool van de herfst. Niet alle kastanjes zijn eetbaar. De kastanje die ik heb geraapt is de tamme kastanje. Wist je dat kastanjes heel gezond zijn? Ze verlagen je cholesterol en zijn goed voor je hart, omdat ze vol omega 3 en 6 vetten zitten. Ze zijn licht verteerbaar en zitten ook nog eens vol vezels.
1. Koken
We beginnen bij de basis. Het koken van de kastanjes is de makkelijkste manier om ze te bereiden. Maar pas wel op: zonder goede voorbereiding krijg je deze prachtige herfstkoninkjes niet open.
Hoe kook je de kastanjes?
Eerst ga je de kastanjes schoonmaken. Daarna doe je ze in een grote pan, met ruim water.
Voeg wat zout, laurierblaadjes en een scheutje olijfolie toe. Hierdoor gaan ze straks makkelijker open. Kook ze voor ongeveer 40 minuten en ze zijn klaar om te eten. De schillen haal je er met een mesje eenvoudig af.
2. Oven
De kastanjes uit de oven zijn al net zo lekker. Voor deze bereidingsmethode ga je op dezelfde manier te werk. Je snijdt de kastanjes in en legt ze in een kom met water. Laat ze hierin rusten. Sommige recepten zeggen een half uur, anderen 3 uur. Dit trucje helpt om écht zachte kastanjes te krijgen.
Haal ze uit de kom en droog ze af met een theedoek. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe ze in de ovenschaal en zet deze in het midden van de oven voor 30-35 minuten. Eet de kastanjes op wanneer ze nog warm zijn, zo zijn ze het lekkerst.
3. Kastanjemarmelade
Dit is het perfecte recept voor iedereen, die net als ik, heel veel kastanjes heeft. Het kost veel moeite, maar de marmelade van kastanjes is heel lekker.
Ingrediënten voor 3 potjes
- 1 kilo kastanjes
- 220 gram suiker
- 1 eetlepel zout (grof)
- 440 ml water
- vanillestokje
- zonnebloemolie
Hoe maak je de marmelade?
Voordat je begint aan het recept moet je even kijken of alle kastanjes goed zijn. Haal de ingedeukte of uitgedroogde eruit. Doe de kastanjes in een grote kom, zorg dat ze allemaal onder water staan en laat dit 30 minuten weken. Dit zorgt ervoor dat ze na het koken makkelijker te pellen zijn. Ik ben dit de eerste keer vergeten en geloof me, dan is het een hels karwei.
Spoel de kastanjes na 30 minuten af en droog ze met een theedoek. Snijd ze hierna horizontaal in met een mes. Zorg dat iedere snede ongeveer 3 cm is.
Doe de kastanjes in een pan met koud water. Doe hierbij het grove zout en de zonnebloemolie. Kook de kastanjes met het deksel op de pan, voor 30 minuten, op middelhoog vuur. Giet de kastanjes na het koken af. Doe ze in een schone theedoek en laat ze hierin voor 10 minuten rusten.
Neem nu één kastanje per keer en verwijder de buitenste en binnenste schil. Zorg dat je echt alleen het vruchtvlees overhoudt. Dit is een precies werkje. Doe 660 gram kastanjes in de blender en mix het tot kleinere stukjes. Verwarm 440 ml water en 220 gram suiker in een pan. Breng het aan de kook terwijl je hierin roert met een garde. Als de suiker is opgelost voeg je de kastanjes toe.
Voeg ook de zaadjes van het vanillestokje toe. Kook het voor 10 minuten op matig vuur. Roer de hele tijd met de garde, zodat de marmelade niet aan de bodem blijft plakken. Tot slot mix je het geheel met een staafmixer tot een romige crème.
Doe de marmelade in gesteriliseerde potjes en zet deze op zijn kop. Laat ze afkoelen en kijk dan of de potjes goed vacuüm zijn. Je kunt de potjes zo zeker drie maanden bewaren.
4. Risotto met pompoen en kastanjes
De gekookte kastanjes kan je gebruiken in verschillende recepten. Dit is één van mijn favorieten. Het is een echt herfst en winterrecept en superlekker. Een italiaanse risotto met pompoen en kastanje.
Ingrediënten voor 2 personen
- 400 gram risottorijst
- 1 middelgrote pompoen
- 280 gram gekookte kastanjes
- 2 liter groentebouillon
- 1 ui
- Parmezaanse kaas
Hoe maak je het?
De pompoen bakken we in de oven. Verwarm deze voor op 220 graden. Snijd de pompoen in mooie parten, besprenkel deze met rozemarijn, olijfolie, peper en zout, leg ze op een bakplaat en bak ze in de oven voor 30 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Verwijder de schil van de pompoen. Dat is nu heel makkelijk, omdat deze al gebakken is. Doe de overgebleven pompoen in een grote kom en maal het fijn met de staafmixer.
Verwarm wat olie in een pan en bak hierin de ui. Voeg de rijst toe en bak deze een paar minuten. Dit zorgt ervoor dat je risotto nog romiger wordt. Voeg eerst wat witte wijn toe en als deze opgenomen is gaan we de groentebouillon toevoegen. Elke keer doe je er een soeplepel bij. Halverwege doe je de pompoenpuree bij de risotto.
Snijd de kastanjes in kleine stukjes. Voeg ze toe als de risotto bijna klaar is. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Sluit af met wat Parmezaanse kaasvlokken en je heerlijke maaltijd is klaar.
Eet smakelijk!
2 heerlijke recepten met vlierbloesem
Wat kan je allemaal maken met vlierbloesem? In dit artikel geef ik je twee heerlijke recepten.
Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen
Heb je favoriete stopwoordjes? Vast wel! Met mijn tips voorkom je dat deze woorden te vaak je tekst insluipen.
Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x waarom Portovenere een bezoekje waard is
Portovenere is een leuk alternatief voor de Cinque Terre. Ontdek hier waarom dit vissersdorpje een bezoek waard is.