Een leven in Italië: de koffiecultuur

Het koffietje is heel anders hier. Ik kom van het Nederlandse platteland, waar je ’s ochtends een “bakkie pleur” krijgt. Hier is dit heel anders. Waarin verschilt de koffie in Italië? En welke ongeschreven regels zijn er?

Een gewone koffie is een espresso

Bestel je hier een caffè? Dan krijg je een espresso. Ja, je leest het goed, espresso wordt hier gezien als de normale koffie.

Cappuccino drink je alleen in de ochtend

Nederlanders drinken de hele dag cappuccino. In Italië is dat traditioneel gezien ‘not-done’. Cappuccino drink je alleen bij het ontbijt. Maar van mij mag je gerust de hele dag cappuccino bestellen. Bedenk je alleen wel dat het horrorbeeld van de gemiddelde Italiaan een bord pasta met daarnaast een cappuccino is.

Snelle koffie aan de bar

Ben je in de stad? Dan is het heel normaal om een snel koffietje aan de bar te drinken. Ga je zitten? Dan betaal je soms zelfs extra servicekosten. Op het platteland en in kleine dorpjes kom je dit eigenlijk nooit tegen.

Koffie voor toeristen en buitenlanders: de Americano

Wil je geen sterke espresso, maar heb je liever iets dat lijkt op een gewone koffie? De italianen hebben hiervoor een toeristenkoffie in het leven geroepen: de Americano. Bestel een caffè Americano en je krijgt een espresso aangelengd met lekker wat heet water. Let wel op: iedereen weet direct dat je een toerist bent.

Water bij de koffie

Soms krijg je een klein glaasje water bij je koffie. Je denkt misschien dat dit voor je hydritatie is, maar niets is minder waar. Dit water is er om alle andere smaken weg te halen. Drink het dus vóór je koffie, want anders beledig je de barista.

Thuiskoffie: de Moka

Bij Italië denk je misschien direct aan de espressomachine. Toch is er nog een Italiaanse trots: de Moka. Dit kleine apparaatje is veel goedkoper dan een espressomachine en daarom onmisbaar in iedere keuken. De koffie die je hiermee zet is sterk, maar anders van smaak dan espresso. Gelukkig haal je die gewoon in de bar.

Lida

Geschreven door:

Lida van der Eijk

Copywriter met een liefde voor italië, koken en de natuur

Filmrecensie: A Complete Unknown

Filmrecensie: A Complete Unknown

Van folk naar rock: de mysterieuze reis van Bob Dylan

Een leven in Italië: de koffiecultuur

Een leven in Italië: de koffiecultuur

Koffie: de trots van Italië. Hier lees je alles over de Italiaanse koffiecultuur.

2 heerlijke recepten met vlierbloesem

2 heerlijke recepten met vlierbloesem

Wat kan je allemaal maken met vlierbloesem? In dit artikel geef ik je twee heerlijke recepten.