Ga zelf aan de slag voor een beter milieu!
Wat merken we zelf van de klimaatverandering? Temperaturen stijgen en voedsel wordt schaarser. Kijk maar naar de prijzen in de supermarkt. Boeren moeten minder gaan “boeren” en de gaswinning in Groningen zal minder moeten worden. Tijd voor actie, zegt mijn lijf! Maar wat kun je zelf, als kleine consument, doen?
Verander je eetpatroon
Wij zijn gewend dat alles tot onze beschikking staat. Een avocado hier, passievruchten daar… Maar al deze producten moeten ver reizen voor ze bij ons zijn. Kijk daarom ook eens naar seizoensproducten en eet lokaal.
Dan moet ik natuurlijk ook nog iets zeggen over dierlijke producten. Probeer het gebruik hiervan te verminderen. Mij hoor je niet zeggen dat je helemaal vegetarisch of veganistisch moet worden, maar beter voor het milieu is het wel.
Oer-Hollandse kaas
Wij Nederlanders eten heel veel kaas op ons brood. Kaas is een van de meest milieu belastende producten. Er is wel 6 tot 10 liter water nodig om kaas te maken. (bron: Milieucentraal) Hiermee is kaas milieubelastender dan eieren en even milieubelastend als varkens- en kippenvlees.
Een lekker stukje vlees?
Ik kan het niet leuker maken dan dat het is: vlees is nu eenmaal slecht voor het milieu. Dat komt vooral door de impact van al het voer die de dieren eten voordat ze geslacht worden. Daarnaast is vlees een welvaartsproduct. Vroeger aten mensen niet iedere dag vlees, het was een luxe. Ook de porties waren kleiner. Sinds de jaren 60 is onze vleesconsumptie verdubbeld (bron: Voedingscentrum).
Heb je vlees nodig voor een gezond voedingspatroon? Het antwoord is nee. Rood vlees is juist slecht voor de gezondheid en je hebt echt niet elke dag een stukje vlees nodig. Dus mijn tip is: eet vaker vegetarisch. Verklein de porties vlees die je eet en je zult merken dat vlees niet zo’n grote rol in de maaltijd hoeft te spelen.
Over vleesvervangers
Ook als vegetariër doe je het nooit helemaal goed. Je eet wel zuivel, maar geen vlees. Het probleem wat zich vaak voordoet (ook bij mij) is dat je vlees met kaas gaat vervangen. Zo zijn er vleesvervangers gemaakt met zuivel verkrijgbaar. Deze zijn soms zo milieubelastend als varkens- of kippenvlees! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heerlijke kaasburger (bron: Milieucentraal).
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel lekkere plantaardige vleesvervangers. Mijn favoriet is momenteel de vleesvervanger gemaakt van lupine bonen. Lupine bonen groeien gewoon in Europa en zijn dus een stuk minder belastend dan sojabonen. Maar ook een zelfgemaakte burger van linzen of kikkererwten is een goede oplossing.
Gebruik minder water
Kijk op een willekeurige nieuws-site en je leest over de droogte in Europa. Er zijn steeds meer bosbranden en rivieren staan gevaarlijk laag. Laten we met zijn alle beginnen met water besparen!
Douchen
De beste tip om water te besparen is: minder water gebruiken! Hiermee bedoel ik korter en minder vaak douchen. Was je alleen, spoel je af en ga er weer onderuit. Of was jezelf aan de wastafel. Zo bespaar je superveel water en ben je toch opgefrist.
Wassen
Ook de wasmachine is een bron van waterverspilling. Zorg allereerst dat je een waterbesparend model hebt. Was je kleding alleen als het echt vies is. Een kleine vlek kan je er makkelijk uithalen door alleen die plek te wassen. Was daarnaast op lage temperatuur. En de beste tip van mijn moeder: was altijd met een volle trommel!
Water opvangen
Natuurlijk kan je niet al het water besparen. Denk jij er wel eens over na hoeveel water je op een dag wegspoelt, zonder het echt te gebruiken? Denk hierbij aan het water voor het afspoelen van je groenten en het koken van je aardappels. Vang dit water op en geef het aan je planten. Zo gebruik je het in ieder geval twee keer.
Koop minder spullen
Koop eens wat minder spullen. Dat scheelt aan verpakkingsmateriaal, maar ook aan grondstoffen die nodig zijn om het te produceren. Denk bijvoorbeeld aan kleding: voor de productie van een nieuwe spijkerbroek is heel veel water nodig. Maar ook een nieuwe mobiele telefoon, laptop of tv.
We leven in een tijdperk waarin alles onbeperkt beschikbaar is en er steeds weer nieuwe modellen komen. Probeer wat je hebt op te gebruiken, om het milieu minder te belasten. Heb je echt iets nodig? Kijk dan eens op marktplaats of in de tweedehands winkel. Vaak is er een tweedehands alternatief te vinden.
Verspil minder voedsel
Hoe vaak gebeurt het dat je in de koelkast kijkt en iets ziet liggen wat niet meer goed is? Of dat je de helft van een appel moet weggooien, omdat deze rot is? Een derde van het voedsel wereldwijd wordt verspild. Ook voor eten geld dus: koop alleen wat je direct gaat gebruiken. Is de supermarkt op loopafstand? Loop er dan gewoon wat vaker heen als je iets nodig hebt. Ga je liever wat minder vaak? Maak een lijstje en schrijf bij iedere boodschap hoe je deze gaat verwerken. Zo zorg je dat ook je restjes in gerechten worden verwerkt en voorkom je dat je eten moet weggooien.
Weet jij trouwens welke producten het meest worden weggegooid? Hieronder lees je de top 5:
- Brood
- Zuivel
- Groente
- Fruit
- Aardappels
Ook in restaurants wordt veel weggegooid. Ga je uit eten? Neem een eigen bakje mee en vraag om een doggybag als je eten over laat. Dit is tegenwoordig heel normaal. Bestel ook niet te veel eten, en weet je al vooraf dat je iets niet op krijgt, vraag dan om een kleinere portie.
Wil je nog meer doen tegen voedselverspilling? Download de app van Too good to go en help ondernemers door hun restjes op te halen.
Wat doe ik zelf?
Zelf probeer ik alle tips uit te voeren. Met de nadruk op “probeer”, want ook hier wordt wel eens brood weggegooid, (te) lang gedoucht en iets nieuws gekocht.
Nee, ik ben zeker geen heilig boontje. Zo ga ik soms naar de sauna, eet ik te veel kaas en heb ik ook nog eens twee milieubelastende katten. Wel ben ik vegetariër en probeer ik tweedehands te winkelen. Wat doe jij al en wat zijn jouw milieutips? Laat het aan mij weten in de comments.
2 heerlijke recepten met vlierbloesem
Wat kan je allemaal maken met vlierbloesem? In dit artikel geef ik je twee heerlijke recepten.
Over stopwoordjes en hoe ze zomaar je tekst insluipen
Heb je favoriete stopwoordjes? Vast wel! Met mijn tips voorkom je dat deze woorden te vaak je tekst insluipen.
Ontdek de omgeving van de Cinque Terre: 5x waarom Portovenere een bezoekje waard is
Portovenere is een leuk alternatief voor de Cinque Terre. Ontdek hier waarom dit vissersdorpje een bezoek waard is.